Het belang

Waarom een woningsprinklerinstallatie in uw woning? Simpel, het verhoogt de overlevingskans bij brand aanzienlijk. Natuurlijk geldt ‘voorkomen is beter dan genezen’! Maar als er wel brand uit breekt, zorgt het automatische blussysteem voor meer tijd om te vluchten.

Uit onderzoek* blijkt dat de tijd om te vluchten bij een brand de afgelopen 30 jaar flink korter is geworden: van 17 naar 3 minuten. Oorzaak:

 • meer elektrische apparaten die brand kunnen veroorzaken;
 • meer brandbare materialen in een woning;
 • meer materialen die rookgassen veroorzaken.

De manier waarop we onze woning inrichten en de producten die we gebruiken in ons dagelijks leven, zijn de afgelopen decennia flink veranderd. Zo beschikken we over veel meer elektrische apparaten. En hebben we meer (bouw)materialen en meubels in huis, die gemakkelijk vlam vatten. Maar nog belangrijker is dat die materialen bij een brand voor (giftige) rookgassen zorgen. Door het inademen van de giftige rook en omdat je geen hand meer voor ogen ziet, wordt de overleefbare situatie veel kleiner. Ook kunnen de opwarmende dampen ontbranden, bij voldoende zuurstof in de ruimte. Een zogenoemde flash-over, die eigenlijk altijd fataal is voor iemand die zich in de ruimte bevindt.

Argumenten om te kiezen voor woningsprinklers:
Het toepassen van een woningsprinkler is in Nederland een vrijwillige keuze. Toch zijn er goede argumenten om te kiezen voor een woningsprinkler.

 1. Verhogen brandveiligheid
 2. Compensatie voor:
  • Lange opkomsttijd brandweer
  • Onvoldoende bluswater
  • Onvoldoende bereikbaarheid door brandweer
  • Complex ingedeeld gebouw
 3. Voldoen aan de prestatie-eisen Bouwbesluit
 4. Behouden kwaliteit drinkwater

Voor meer informatie over testvoorschriften, kwaliteitseisen en onderzoeken verwijzen wij u ook naar de website van het VWI. (link: www.brandveiligwonen.org).

Hoe kunnen we u helpen?

Neem contact met ons op. Vraag vrijblijvende informatie aan over de mogelijkheden.